Voorvader Leendert

Uit Voorouders
Versie door Geneanvdp (overleg | bijdragen) op 1 mei 2022 om 12:47 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''vrijdag 1 november 2019 14:49''' [https://familie.nielenmarlies.nl/index.php?route=%2Ftree%2Fploeg-mosterman Pieter Jans], zoon van Jan Piersoon de zeeman, zelf ook zeeman, liet in Ballum zijn kinderen dopen, bij Doopsgezinden, in 1798. Jan en Jantje, ook wel Janke genoemd. Dieuwke was ook een dochter van hem, zij overleed ongehuwd. Over Jan vinden we na zijn doop niets meer terug. Jantje trouwt met Hendrik Pieters Visser, staat me iets bij dat in de fami...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

vrijdag 1 november 2019 14:49

Pieter Jans, zoon van Jan Piersoon de zeeman, zelf ook zeeman, liet in Ballum zijn kinderen dopen, bij Doopsgezinden, in 1798. Jan en Jantje, ook wel Janke genoemd. Dieuwke was ook een dochter van hem, zij overleed ongehuwd. Over Jan vinden we na zijn doop niets meer terug.

Jantje trouwt met Hendrik Pieters Visser, staat me iets bij dat in de familie ook zeemannen zaten, aan de kant van de familie van Saakje Sipkes (vrouw van Pieter Jans Mosterman). Saakje Sipkes, over haar heb ik niet meer gevonden dan een akte van overlijden, vermoedelijk doordat zij en haar ouders ook doopsgezind waren, was waarschijnlijk een zus van Claas Sipkes. Claas voer ook op Sont. Claas had een dochter Jantje Clases Sipkes, die trouwde met Engelbert Visser. Hij was geboren in Amsterdam. Wat zijn verwantschap is met andere Amelander Vissers heb ik nog niet helemaal helder, maar ik krijg de indruk dat er in Amsterdam een Amelandse enclave van doopsgezinden was, er zijn vele akten van bekendheid gepaseerd die nodig waren om Amelandse doopsgezinden te laten trouwen, want zij hadden geen doop-/geboorteakten en dat was na 1811 wel nodig.]

Aukje Jans, dochter van dezelfde Jan Pieters maar uit zijn huwelijk met Dieuwke Symons (of zouden er twee Jannen geweest zijn?), trouwde volgens haar overlijdensakte met Dirk Symons de Wilde. Dirk staat ook vermeld in de overlijdensakten van hun kinderen Pietke en Jan Dirks de Wilde, geboren in 1792 en 1798. Beide waren "lam, blind en stom". Waarschijnlijk dus zwaar lichamelijk en geestelijk gehandicapt. Zij overleden kort na elkaar in 1819 dan 21 en 27 jaar oud.

Alleen broer Leendert Jans krijgt, voor zover we weten, kinderen die weer kinderen krijgen. Hij is daarmee voorvader van alle levende Mostermannen.