Romeinse tijd

Uit Voorouders
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Romeinse tijd

In ongeveer 200 BC timmerde Rome alweer een half millenium aan de spreekwoordelijke weg. Italië was grotendeels ingelijfd, bij verdere uitbreiding stuitte het op tegenstand van Carthago. Nadat dat was weggevaagd was het middelandsezeegebied werkelijke 'Mare Nostrum': onze zee. Cisalpijns Gallië, Noord-Italie, en het Iberisch schiereiland werden Romeinsgebied. Ook Gallia Narbonensis, het deel van Frankrijk dat aan de Middenlandse-Zee ligt, werd ingelijfd.

Julius Caesar

In de eerste eeuw voor Christus is er in het noorden en oosten van Europa een landje-pik aan de gang. Volksverhuizing. Germanen worden vanuit het oosten verdreven, schuiven op naar het westen, en de Germanen die daar verdreven worden zoeken hun heil in Gallia Belgica, wat er weer voor zorgt dat er Belgen naar het zuiden komen. Julius Caesar wordt erop afgestuurd om orde op zaken te stellen. Hij stuurt iedereen terug naar zijn eigen land, en gooit de grens dicht: de Limes. Forten er langs, en blijf aan je eigen kant. Julius had meteen door dat daar in het moeras te noorden van de Rijn geen eer te behalen viel: het was niet bewoonbaar en niet verdedigbaar. Zijn opvolgers trachtten hoogmoedig nog Germanië in te lijven, maar dat bleef dapper weerstand bieden.

Hij beschrijft de nodige volkeren, die volgens historischi in Nederland geplaatst worden. Menapiërs, Toxandrië, Cananefaten, Tungri, Batavi, Chauci en Frisii. Toch zijn er ook twijfels over, er wordt namelijk ook wel beweerd dat Julius Caesar nooit in Nederland, en zelfs niet in België is geweest. Dat de rivier die de Romeinen de Renus noemen niet de Rijn, maar de Schelde is. Dat e.e.a. een vorm van *wishfull thinking* is en een uitvinding uit de tijd van de Bataafse Republiek, toen er naarstig gezocht werd naar een Nederlande identiteit.